Edellisessä tekstissäni kritisoin viimeaikaista panikointia laskevien maalimäärien takia Liigassa ja NHL:ssä. Kerroin, kuinka maalimäärät ovat itseasiassa pysyneet samalla tasolla jo useita vuosia, vaikka vuosikymmeniä vertailtaessa laskua onkin.

“Mutta Iiris, tuo on aivan liian yksioikoista,” kuulen teidän sanovat, “eivät pelkät maalimäärät kerro maalinteon vaikeudesta.”

Kuinka oikeassa olettekaan, hyvät lukijat. Onneksi meillä on aika hyvä mittari käytössämme, kun tarkastelemme maalinteon vaikeutta: maalintekoprosentti.

Kuinka suuri osa pelaajien maalia kohti suuntautuvista laukauksia menee maaliin? On vaikea kuvitella selkeämpää mittaria maalivahtien ja maalintekijöiden suhteellisen tason mittaamiseen. (Huom, kyse on nimenomaan suhteellisesta tasosta. Huonolle maalivahdille menee huonojakin laukauksia sisään, Carey Price pysäyttää parhaista parhaimmatkin.)

NHL:n osalta laukaisuprosentista löytyy dataa kaudesta 1987-88 alkaen. Jos laskemme pelikohtaisen keskiarvon maaliin johtaneista laukauksista versus maalia kohti menneet laukaukset, on havaittavissa selkeää laskua maalinteon onnistumisprosentissa.

Lukuunottamatta työsulun jälkeistä kautta 2005-06, kaudesta 2001-02 asti maalintekoprosentti on ollut 9 ja 9,5 välillä, kunnes putosi alle 9 2010-11 kaudella (8,99) sekä 20-13-14 (8.895) ja 2014-15 kausilla (8.899).

Mitä tämä “suuri pudotus” sitten tarkoittaa, jos kerran NHL on nyt pohtimassa jopa radikaaleja erikoistilannepelaamisen sääntömuutoksia tämän johdosta? Jos maalivahtien varusteita on pienennettävä, koska onhan tämä nyt suunnaton kriisi koko lajille?

Maalintekoprosentin putoaminen 9,5:stä 9 prosenttiin tarkoittaa, että jokaisesta 200 laukauksesta, jotka joukkue laukoo kohti vastustajan maalia, syntyy yksi maali vähemmän. (80-luvun lopun ja 90-luvun alun 12 prosentista pudotus 9 prosenttiin tarkoittaa 3 maalia vähemmän per 100 laukausta.)

Ehdottomasti siis dramaattisten ja pelin luonnetta ja rytmiä ratkaisevasti muuttavien muutosten paikka!

(Voisiko joku oikeasti kehittää sarkasmifontin? Elämme vuotta 2016, tietokone voitti ihmisen Go:ssa, ei siis pitäisi olla mahdotonta.)

Ja muuten, laukaisumäärät, keskimäärin per peli, ovat pysyneet lähes samana koko tarkastelujakson ajan: 30 laukausta per joukkue per peli.

Mutta hei, keskustellaan toki siitä, kuinka maalinteko on vaikeutunut ja maalimäärät pudonneet jääkiekossa! Syntyy kuva siitä, että lajia kehitetään aktiivisesti ja siitä vastuussa olevat tahot ajattelevat lajin ja katsojien parasta. Vie kätevästi huomion päähän kohdistuvista taklauksista, aivotärähdyksistä, Liigan surkeaakin surkeammasta markkinoinnista, sekä pelin kannalta idioottimaisista playoff-kaavioista. Lisää maaleja! Maaleja maaleja maaleja! Ei niitä säröjä kukaan huomaa, kun tapetoidaan päälle ja heitellään ilmaan glitteriä.