Jäin vielä pohtimaan maalinteon väitettyä vaikeutta, ja tähän johtavia syitä.

Jos laukaisumäärät kohti maalia eivät ole muuttuneet, eivätkä maalimäärät, miksi kaikki puhuvat maalinteon vaikeutuneen viime vuosina? Voi tietysti olla kyse joukkohysteriasta, joukolla tehdystä observointiharhasta, tai vain sopulielämästä, jossa halutaan olla samaa mieltä enemmistön kanssa jottei vain joutuisi perustelemaan omaa mielipidettään. Tai sitten kyseessä voi olla aito ja todellisuuteen pohjautuva kokemus.

Kaudesta 2007-08 NHL:n peleistä on saatavilla niin sanottuja Advanced Statistics -tietoja. Hieno nimi, edistyneet tilastot, on vain vähän parempi tapa sanoa “laskettiin jotain uutta vaihteeksi”. Ehkä eniten näistä tilastoista nostetta on saanut alleen Corsi. Toki Corsin yhteydessä tulee aina muistaa mainita Fenwick.

Vaikka toistaiseksi kyseenalaistankin (lähinnä todisteiden puuttuessa) ainakin osaksi kyseisten tilastojen osakseen saaman hypetyksen, ovat ne tähän tarkoitukseen erittäin soveliaat. Koska ne ovat melkein sama asia. Melkein.

Jos mietitään laukaisutapahtumia jääkiekko-ottelussa, pienin osa-alue jota voidaan mitata on maalit. Kun maaleihin lisätään torjutut laukaukset, saadaat laukaukset kohti maalia. Kun tähän lisätään ohi menneet laukaukset, saadaan Fenwick. Ja kun laskemme Fenwick + blokatut laukaukset, tuloksena on Corsi.

Eli Corsi = maalit + torjunnat + ohi menneet laukaukset + blokatut laukaukset.

Ja jos käännämme tämän toisinpäin, voimme erotella Corsin eri palaset toisistaan. (Torjunnat, joista puhuin jo aikaisemmin, on skaalautuvuuden takia poistettu alta.)

Kuten jo aikaisemmin mainitsin, maalimäärissä, tai laukauksissa kohti maalia, ei suuria eroja ole tapahtunut. Ainut muuttuja, joka on merkittävästi muuttunut tarkastellulla ajanjaksolla, on blokatut laukaukset (ja sitämyöten Corsi).

Maalinteko tuntuu hankalalta, koska yhä useampi laukaus ei ikinä päädy maalille asti. Kiekko jää jo matkalla kenttäpelaajiin.

Ratkaisu: pienennetään maalivahtien varusteita. Eiku.

Toki maalivahtien varusteissa voi hyvinkin olla varaa pienentää, ja toki sitä kautta varmasti maalimäärät saadaan nousuun. Mutta varusteet eivät ole syypää maalinteon vaikeuteen. Uhrautuvaiset puolustavat pelaajat ovat. Samalla ei voi välttyä pohtimasta, onko blokattujen laukausten mittaaminen samalla luonut kannustimia blokata laukauksia yhä enemmän? Onko mittaaminen luonut blokkauksille arvon? Olisi upeaa nähdä jälkikäteen kerättyä dataa, kuinka paljon blokattuja laukauksia tuli ennenkuin niitä mitattiin.

Lisäksi palaan edelleen alkuperäiseen kysymykseeni: Millä perusteilla runsasmaalinen peli on parempi kuin vähämaalinen? Miksi tavoitteena ylipäänsä pitäisi olla enemmän maaleja?